top of page
afiş.jpg

Türkiye Biyotasarım Takımı (TBT) Mayıs 2016'da resmi bir "Disiplinerarası Ortak Çalışma Protokolü" çerçevesinde, Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyelerinden 8 akademisyen tarafından hayata geçirilmiş, ortak bir araştırma, çalışma ve proje geliştirme platformudur. Biyotasarım, doğayla işbirlikçi süreçler çerçevesinde canlı ve cansız sistemleri tasarım sürecinin ve sonuç ürünün bir parçası haline getiren sürdürülebilir ve çevre dostu bir tasarım yaklaşımıdır. Bu anlamda interdisipliner ilişkilerin gücüyle sürdürülebilir bir çevre için kurulduğundan bugüne çalışmalar yürütmektedir.

Takımın en önemli niteliklerinden bir tanesi, biyomühendislik, mimarlık, tasarım, inşaat mühendisliği, kimya mühendisliği, makine mühendisliği, elektronik mühendisliği gibi farklı disiplinlerden bireyleri bir araya getirerek faaliyetlerinde de disiplinerarası ilişkileri esas almış olmasıdır. Türkiye'nin ilk resmi Biyotasarım Takımı olarak kurulan TBT, bir yandan akademik alanda çalışmalarını sürdürürken; bir yandan da tasarım, mimarlık ve çeşitli mühendislik alanlarında farklı girişimleri hedeflemektedir.

Ülke genelinde farklı disiplinlerden bireyleri biyotasarım başlığı altında buluşturarak konu hakkındaki farkındalığı arttırmak, öğrenci yetiştirmek ve eğitime destek vermek hedefleriyle düzenli olarak Biyotasarım Atölyeleri ve çeşitli eğitimler gerçekleştirilmektedir. Biyotasarım atölyelerinin ilki TBT trarafından, 2015 yılında Ege Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü’nün Biodesign temalı BEC Biyomühendislik Kongresi’nde gerçekleştirilmiş; bu sayede Türkiye’de biyotasarım konseptinin duyulması ve yaygınlaşmasına da katkı sağlanmıştır. I.Biyotasarım Atölyesi’nin çıktıları “çiçek ve çocuk” temalı Expo 2016 Antalya fuarında sergilemek üzere seçilmiş, II.Biyotasarım Atölyesi ise İyi Tasarım İzmir_2 günleri kapsamında gerçekleştirilmiş ve ürünleri sergilenmişlerdir. Studio-X İstanbul’da gerçekleştirilen üçüncü atölyenin ardından, atölyelerin dördüncüsü bu yılın Kasım ayında İstanbul Design Week kapsamında düzenlenmiş ve ülke çapında çok daha geniş bir kitle ile buluşarak takımın tanınırlığı artmıştır. İlerleyen yıllarda düzenlenen 5., 6., 7. ve 8. atölyeler, "İklim Değişikliği”, “Afetle Mücadele”, “Uzayda Yaşam” gibi farklı tematik başlıklar altında biyotasarımın rolünü tartışmıştır. Mühendislik ve tasarım ilişkisi arakesitinde eğitici ve sorgulatıcı bir içerik taşıyan atölye çalışmaları, tasarımın her alanını kapsayan bir çeşitlilikte, farklı disiplinlerden bireylerin kendi birikimlerini ortaya koymalarına olanak sağlayarak, yenilikçi ve çevre dostu çözümlere odaklanmaktadır.

TBT’nin üzerinde çalıştığı ana konulardan biri olan bakteriyel biyokalsifikasyon üzerine geliştirdikleri patent, 2023 yılında ulusal ve uluslararası ölçekte tescillenmiştir. Söz konusu buluş, 2017’de İzmir’in iki köklü üniversitesinin ortaklığında gerçekleştirilen ilk patent başvurusu olması açısından da bir yeniliğe imza atmıştır. Sadece doğal bileşenler olan bakteri ve kumu kullanarak tasarım ürünleri oluşturulmasını içeren patent, bakterinin kumu taşlaştırma sürecinde tasarım ürünleri elde etmek üzere yönlendirilmesine dayanmaktadır. Bu yöntemle üretilecek ürünler doğadakine benzer süreçlerle şekillendiğinden organik ve ekolojik olma; bununla birlikte kentsel çevrede, mimari yapılarda ya da gündelik hayatta kullanılan pek çok üründe bulunan sağlığa zararlı, toksik maddeleri de içermeme gibi avantajlara sahiptir.

Bunun dışında TBT, literatürde slime moulds olarak bilinen akıllı mantarlarla, yol ağlarının bulunmasına yönelik yenilikçi bir kentsel tasarım modeli üzerine çalışmaktadır. Bu konuda bir adet 1002 Tübitak Projesi yürütülmüş, konunun devamındaki çalışmalar çerçevesinde geliştirilen algoritmik yazılım ile 2023 yılında Teknofest’te üçüncülük ödülü alınmıştır. Takımın bunların yanı sıra Bakteriyel Selüloz, Miselyum, Biyoplastik alanlarında aktif yürüyen çalışmaları bulunmaktadır.

Ayrıca ekip yetiştirdiği öğrencilerin, yeni ve genç üyelerin katılımıyla büyümektedir. Buna verilebilecek en güncel örneklerden biri, yüksek lisans çalışmasını miselyum mantarlarından kompozit yapı malzemesi geliştirilmesi üzerine TBT’nin destekleriyle tamamlayan genç girişimcinin, Tübitak BIGG Green Deal çağrısından bütçe alarak (2022) kurduğu BİOP Biyoteknoloji firmasıdır.

Ticari kar amacı gütmeyen bir çalışma ekibi olarak TBT, öğrenci yetiştirmekte, çeşitli firmalarla ortaklaşa AR-GE çalışmaları yürütmekte, biyotasarım alanında farkındalığı arttırmak üzere pek çok akademik konferans sunumları, ulusal/uluslararası makaleleri, sergileri, projeleri ile gündemde kalmaya devam etmektedir. Takım biyotasarım alanında ülke çapında öncü olma misyonunu, gündelik hayatta kullanılabilecek biyotasarım ürünleri geliştirme vizyonu ile sürdürmektedir

TAKIM KURUCU ÜYELERİ

0b23a4f8-cd68-4ed0-9743-b7f3ebfdf761.jpg
Tuğba Keskin Gündoğdu
İrem Deniz

TBT ASİL ÜYELERİ

1_edited.jpg
images_edited.jpg
1725370598162_edited.jpg
Seçil Yağlı
screenshot-egedersbahar_ege_edu_tr-2022_
images (1)_edited.jpg
İrem Bayramoğlu

ÜYELERİMİZ

Burcu Filiz Demirci
İrem Uluışık

ÖĞRENCİ ÜYELERİMİZ

Başak Tuğcu
Umut Umul
Ali Cankat Alan
Sevgi Demirel
Elif Naz Köse
Batuhan Orman
Penpe Yüksel 
Hamdi Ayas
bottom of page